Bu Neslin "Gerçek" Oyunları

Bu neslin konsolları olan Nintendo Switch, Playstation 4 ve Xbox One'ın kontrolcüleri


Yeni nesil gelmişken herkes yeni nesil oyun arayışına girmiş durumda ama aslında biliyoruz ki önümüzdeki en az iki sene boyunca gerçekten “Yeni nesil” olan, yani ne kadar iyi optimizasyon yapılırsa yapılsın bu neslin konsollarında çalışamayacak kadar gelişmiş teknik özelliklere sahip oyunlar göremeyeceğiz. Şimdiye kadar çıkmış olan her PS5 oyunu grafiklerin kısılması ile PS4’te de çalışabilir. Xbox Series X oyunlarının hepsi zaten Xbox One’da da çalışabiliyor. Yani henüz yeni nesil oyun diye bir şey yok. Öyleyse bu neslin “gerçek” oyunlarına bir bakalım.

Burada bahsedeceklerim PS3 ve Xbox 360’da çalışamayacak olan ve gerçekten çalışmak için Xbox One ve PS4’ün gücüne ihtiyaç duyan oyunlar olacak. Geçen nesle çıkmamış olanlardan değil, geçen nesle çıkamayacak olan oyunlardan bahsedeceğim. Yoksa hepimiz Knack’in düzgün bir optimizasyonla PS3’te de çalışabileceğinin farkındayızdır diye düşünüyorum.


The Witcher 3

Witcher 3 gerçek anlamda bu nesle ait bir oyun. Dev gibi bir açık dünya, gerçekten var olan ve sizin yaptıklarınızdan etkilenen bir ekosistem, Geralt’ın sakalının dinamik uzaması, oyunun herhangi bir yerinde suya dalıp su altını keşfedebilmemiz, yer yer cidden kalabalık olan şehirler ve şehirlerdeki NPC’lerin ayrı davranışları, bıraktığımız eşyaların bırakılan yerde kalması, düzgün bir kılıç darbesi ile ampute olan uzuvlar gibi birçok detay bu oyunun eski nesil konsollarda çalışamayacağını gösteriyor. Beş senelik olmasına rağmen hala oldukça güzel görünen grafikleri ile de bu neslin gücünü ciddi anlamda göstermiş olan ilk oyunlardan biri olduğunu rahatça görebiliyoruz.

Witcher 3'te Kaer Morhen manzarası. Birçok kişiyi ilk gördüğünde etkilemiş bir sahne


Batman Arkham Knight

Batman Arkham Knight benim Xbox One’da oynadığım ve oynarken de neden Xbox 360’da ve PS3’te çalışamadığını bariz bir şekilde gördüğüm ilk oyunlardan birisi. Hala gördüğüm en güzel grafikli oyunlardan biri olmasının yanı sıra neredeyse hiçbir yükleme ekranı olmadan koskoca bir oyunu oynatması, bir yerlere girip çıkmamıza izin vermesi ilk gördüğümde beni gerçekten etkilemişti. Bunların yanında kavgalarda gerçekten ortamdaki eşyalarla etkileşime girebilmemiz de eski nesilde göremediğimiz bir şeydi.

Bir bölümde Gotham’ın üstünde uçan bir zeplindeydik ve ben sırf ne olacak diye zeplinden atlayıp hiçbir yükleme ekranı olmadan Gotham sokaklarına inebilmiştim (bu, normalde yapmamız gereken bir şey değildi. Ben merakımdan denemiştim.) Fallout 4 gibi oyunların binalara girmek için bile yükleme ekranı istediğini düşünürsek bu çok ciddi bir teknik başarı.

Batman Arkham Knight'ta kameranın Batman'e yaklaştığı bir sahne. Gözündeki lensin görülebiliyor olması beni çok şaşırtmıştı

Assassin’s Creed Odyssey

Bu oyun hakkında söyleyeceklerim Witcher 3 ve Arkham Knight için söylediklerimin birleşimi gibi olacak aslında. Kocaman bir açık dünyayı su altı da dahil (Ki bu oyunda su altı Witcher 3’e göre çok daha fazla yer kaplıyor) hiçbir yükleme ekranı olmadan keşfetmemize izin vermesinin yanı sıra, gemi savaşları sırasında ekranda çok fazla gemi olabilmesi ya da fetih savaşlarında onlarca askerin aynı ekranda savaşıyor olabilmesi ile bu neslin konsollarını bile zorluyor. Zorladığını nereden mi biliyorum? Xbox One S’te ekrana 4-5 tane gemi girerse FPS oranı 20 civarına iniyor da oradan. Ya da belki sadece optimizasyonu kötüdür, bilemiyorum.

Assassin's Creed Odyssey'den Xbox One S ile çektiğim bir manzara. Konsolda bile bu kadar güzel görünüyorken PC'de grafikleriyle dudak uçuklatıyor


God Of War

God Of War’ın grafiklerini ilk gördüğümde gerçek olamayacağını düşünmüştüm ve Downgrade yiyeceğini söylemiştim. Sonra oyunu oynadım, bitirdim ve hala bana bu grafikler gerçek olmak için fazla güzelmiş gibi geliyor.

Ayrıca yükleme ekranı olmaması bir yana, oyunda ölmediğiniz taktirde kameranın bir kez bile kesilmeden bütün hikayeyi deneyim edebilmenizi sağlaması teknik anlamda korkunç bir başarı. Bu oyunun bırakın geçen nesli, bu nesil bir konsolda çalışabiliyor olması bile bir lütuf. Aynı oyun PS4’ü atlayıp PS5’e gelseydi kimsenin herhangi bir şeyden şikayet edeceğini sanmıyorum.

Stranger kapışmasından bir sahne. Sadece bu oyunun değil bütün oyunlar arasında bile en çok hoşuma giden boss savaşlarından birisiydi. Kratos'un sakallarının tel tel görünebilecek düzeyde iyi grafikli olması da bir başka konu


Red Dead Redemption 2

Daha birkaç gün önce upuzun bir yazı yazıp oyunu teknik anlamda gömmüş olsam da yine teknik başarılarını görmezden de gelemezdim. Red Dead Redemption 2 ciddi anlamda bu neslin konsollarının sınırlarını zorlayan bir oyun. Gerçekten yaşayan kocaman dünyasının yanı sıra, başka hiçbir oyunda görmediğim gerçekçilikte animasyon kalitesi ve bu animasyonların bolluğu ile de beni şaşırtmış bir oyun. Arthur’un sakalı ve saçının gerçek zamanlı uzaması, suya girdiğimizde kıyafetlerimizin girdiğimiz yere kadar ıslanması, ölü bir hayvanı taşıdığımızda kanının üstümüze bulaşması, kıyafetimize yapışan kar tanelerinin sıcak bir yere girdiğimizde erimesi gibi detaylarıyla RDR2 bu nesilden çok bir sonraki nesle aitmiş gibi hissettiren bir oyun. Film gibi görünen ara sahneleri gerçek zamanlı işliyor olması da ayrı bir başarı.

Bir de bug dolu olmasaydı, Saint Denis’te sürekli FPS drop yemeseydi, SAVE DOSYAMI SÜREKLİ SİLMESEYDİ… Neyse.

RDR2'den aldığım bir ekran resmi. Oyunun ışıklandırma kalitesini gözler önüne sürüyor


Bonus: The Legend Of Zelda: Breath Of The Wild

Biliyorum, bu oyun geçen neslin konsolu olan Wii U’ya da çıktı ama Wii U tam olarak bir geçen nesil konsol değil aslında. Wii U Kasım 2012’de çıkış yapmış bir alet. Geçen neslin ilk konsolu olan Xbox 360 ise 2005’te çıkmıştı. Yani Wii U aslında bu neslin konsollarına çok daha yakın tarihte çıktı. Güç olarak geçen nesil konsolların seviyesinde olsa da sonradan çıkış yapması yüzünden daha yeni teknoloji bir donanıma sahip. Bu yüzden de Wii U’ya ara nesil konsol demek daha mantıklı olur.

BOTW'dan oyun içi bir görsel. Link'in olduğu yerde çimenlerin eğrilmiş olduğu görülebiliyor

Oyuna gelirsek, BOTW aşırı gerçekçi görünen, film gibi grafiklere falan sahip değil. Hatta geçen nesilde bile bu oyundan daha iyi grafiklere sahip oyunlar olabilir. Geçen nesilde olamayacak olan şey ise bu oyunun fizik motoru. Oyunun fizik motoru öylesine gelişmiş ki muhtemelen bütün özellikleri hala bilinmiyordur. Isınan havanın yükseldiği, çakmak taşı bulunduran kayalara ok atınca okun alev aldığı, suya elektrikli silah sokunca içindekilerin çarpıldığı, metal eşyaların yıldırımları çektiği, kartoplarının karda yuvarlanınca etrafındaki karları toplayarak büyüdüğü korkunç seviyede detaylı bir fizik motoru bu. Bunun yanında her yanından detay fışkıran dev gibi açık dünyası da bunun gerçekten yeni nesil bir oyunmuş gibi hissettirmesine sebep oluyor. Ayrıca ekrandaki çimenlerin, otların vb. şeylerin rüzgara veya sizin üstüne basmanıza tepki vermesi bırakın geçen nesli, bu nesilde bile zar zor gördüğümüz bir şey.

Metal nesnenin elektriği çektiğini görebildiğimiz bir ekran resmi


Burada listemizin sonuna geldik, umarım hoşunuza gitmiştir. Yorumlarda fikirlerinizi belirtebilir ve güncel haberler için sosyal medya (instagram / twitter) hesaplarımızdan bizi takip edebilirsiniz :)

Yorum Gönder

2 Yorumlar

  1. İnşallah Cyberpunk övüldüğü kadar çıkar ve bu listeye girer

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. arkadaş ne cyberpunkmuş balon ettiniz

      Sil
Emoji
(y)
:)
:(
hihi
:-)
:D
=D
:-d
;(
;-(
@-)
:P
:o
:>)
(o)
:p
(p)
:-s
(m)
8-)
:-t
:-b
b-(
:-#
=p~
x-)
(k)