Bir Başkadır / Ethos İnceleme!


Blu TV yapımı olan Masum’un da senaristliğini yapmış, Berkun Oya’nın yeni dizisi Bir Başkadır12 Kasımda Netflix'te yayınlandı! 

Dizide sinematografi çok başarılı. Eski Türk dizi ve filmlerinde sıkça karşılaştığımız çekim teknikleri ile hikaye gerçekçi bir şekilde ele alınmış. İlerleyiş de bu yüzden bir tık durağan fakat böyle ağır bir yapımda olması gereken bir durağanlık bu. Cast seçimi ve oyunculuklar o kadar iyi ki oynamamış, adeta yaşamışlar. Her bölümün diziden bağımsız farklı bir şekilde sonlandırılması da kendine has bir hava katmış diziye. Ortaya çıkan yapım başarılı ve kaliteli. Öyle ki "şimdilik" Netflix'te yapılmış en iyi Türk dizisi diyebiliriz.


Toplumsal sınıf ayrımını yüzümüze tokat gibi vuran 4. Netflix Türkiye yapımı Bir Başkadır, bir diziden daha çok gerçek hayatımızdan kesitler gibi farklılıklarımızı her zaman dışa yansıttığımızı ama aslında çok da öyle olmadığımızı bunun sadece yarattığımız algıdan ibaret olduğunu birbirimizin hayatına farkında olmadan da dokunduğumuzu ve birbirimizden çok da farkımızın olmayabileceğini bizim gözümüzden yine bize anlatıyor.

Dizinin hikayesi çok komplike. Psikiyatrist birisinin başka bir psikiyatriste gitmesinden tutun,  düğünle alakalı herhangi bir olaya maruz kaldığında bayılan gündelikçi kadına, travmatik tecavüz anısı ile yüzleşmelerden, hocanın başörtülü kızının diskodan atılmasına kadar tam anlamıyla sosyokültürel açıdan çarpıcı bir şekilde ele alınmışız. Diziye "Türkiye'de İnsan" adlı bir başlık atıp belgesel türünde yayınlasak sırıtmayacak hatta ilgi bile çekecek düzeyde. Bu yüzden böyle bir hikayeyi sizin de deneyimlemenizi tavsiye ederiz! 


Netflix yapımımızın yabancı ismi Ethos olarak adlandırılmış. Ethos; bir toplum ya da bir kişinin geleneksel anlamdaki eğilimi ve duruşu. Ahlaki değerlerin bilinciyle şekillenen tutum anlamına geliyor. İşte Bir Başkadır'da da hepimizin hayatından bir parça var. Siz hangisi ya da hangilerisiniz? Sizin “Bir Başkadır”ınız nedir? Lütfen cümleyi tamamlayarak yorumlarda belirtmeyi unutmayınız.

Yazımızı Bir Başkadır'dan alıntı yaparak sonlandırmak istiyorum.

 Seni, beni, hepimizi... Kim olduğumuzu tanımaya ve ne istediğimizi öğrenmeye taşıyacak olan köprülerdir duygular




Yorum Gönder

1 Yorumlar

  1. Bazı kesimler tarafından epey taşlandı dizi başlarda şimdi tutunca kayboldu hepsi xd

    YanıtlaSil
Emoji
(y)
:)
:(
hihi
:-)
:D
=D
:-d
;(
;-(
@-)
:P
:o
:>)
(o)
:p
(p)
:-s
(m)
8-)
:-t
:-b
b-(
:-#
=p~
x-)
(k)