Yeni Nesil Konsollar: Playstation 5 ve Xbox Series X


Playstation 5 ve Xbox Series X

Bu yazıda, yakında çıkacak olan yeni nesil konsollara elimden geldiğince objektif bir bakış açısı ile yorum yapacağım ama biraz Xbox taraftarı gibi görünen bir yazı olacak çünkü en azından şu anki bilgilerimize göre Xbox, bazı şeyleri Playstation’a göre daha iyi yapıyor.

Konsollardan hangisini almalıyız? Aslında cevap burada çok basit: Eğer bir oyuna 800 lira verecek durumunuz yoksa Xbox almalısınız. Çünkü PS’lerde gamepass benzeri bir sistem yok (PS Now var ama Türkiye'de yok) Bu soruyu fiyatları göz ardı ederek yanıtlamaya çalışırsak ise durum biraz değişiyor.

Öncelikle önem verdiğiniz şeyleri iyi belirlemelisiniz. Sizin için her oyunu oynamak mı daha önemli yoksa oyunları daha yüksek grafik veya kare hızında oynamak mı? Series S’i şimdilik saymayıp Xbox Series X ve Playstation 5 kıyaslaması yaparsak Xbox Series X’in yaklaşık %20 daha güçlü olduğunu görüyoruz ama olay burada bitmiyor. Fark ettiyseniz PS5 çok büyük bir cihaz, neredeyse bir bilgisayar kasası büyüklüğünde. Bu durumun sebebi de tabii ki soğutma. Aleti daha küçük yapabilirlerdi ama muhtemelen bu şekilde çok ısınacak ve kendisine zarar verecekti. Xbox ise farklı bir yola gidip yanlardan hava alan bir konsol yerine aşağıdan alıp yukarıya veren bir tasarım seçmiş. Bu ne kadar iyi bir seçim bilemiyoruz ama iki konsol arasındaki boyut farkına ve açıklanan güç verilerine bakarsak doğru bir seçim gibi görünüyor. 

Verilerden kastım ise güç değerleri, PS5 10tf’luk bir grafik işlemci ile gelirken Xbox SX 12tf gücünde. Daha önce de belirttiğim gibi fark bu kadar değil. PS5 muhtemelen ısınma sorunlarından dolayı bu 10tf gücünü her zaman kullanamıyor ve 6.5’lara kadar güç düşüşü yaşayabileceği söyleniyor. Xbox ise ısınma sorununu çözmüş olmalı ki konsol her zaman tam gücünde çalışacak. Peki bunlar ne alama geliyor? Kısaca grafik ve fps demek. İki konsol da 4K’da 60 FPS oyun oynatacağını söylüyor ama yayınlanan Unreal Engine 5 demosu PS5’te 2K ve 30 FPS olarak çalışıyordu. Yani PS5’ten 4K 60 FPS beklemek çok da mantıklı değil gibi. Muhtemelen Xbox SX’te 4K 60 FPS çalışan oyunlar PS5’te 4K 30 ve 2K 60 olarak iki seçenek sunacaktır. Tabii ki iki konsolda da 4K 60 çalışan ya da iki konsolda da bunu sağlayamayıp daha alt seviyelere inen oyunlar olacaktır ama Xbox bu konuda çok daha avantajlı görünüyor.


Xbox Series X'in içindeki bileşenlerinin göründüğü bir resim


PS5’in donanımsal olarak avantajı ise SSD’si. Bu konuda büyük bir yanlış anlaşılma var. İnsanlar PS5’te SSD olduğunu ama Xbox SX’te olmadığını sanıyorlar ama iki konsolda da SSD var. PS5’in SSD’si Xbox’a göre daha hızlı ve bu tabii ki yüklenme sürelerine yansıyacaktır. Benim tahminime göre 1.5 katlık bir fark olacak yani aynı oyun PS5’te 5 saniyede yüklenecekse Xbox SX’te 7-8 saniye sürebilecek. Xbox SSD’sini farklı bir iş için de kullanıyor. Quick Resume yani Hızlı Devam Etme adını verdikleri bu özellik sayesinde oyunlar; üstüne başka oyunlar açmış, hatta konsolun fişini çekmiş ve geri takmış olsanız bile kaldıkları yerden devam edebiliyorlar. PS5’te ise böyle bir özellik yok ama gösterdikleri Rachet And Clank oynanışına bakılırsa dünyalar arasında yükleme olmadan geçiş yapabilmeyi destekliyor ve bu cidden etkileyici bir özellik. Xbox’ın bunu yapıp yapamayacağını ise henüz bilmiyoruz. Ayrıca Sony yeni SSD ile PS5 oyun CD’lerinin çok daha hızlı açılacağını söylüyor ama Switch oyunları zaten takar takmaz açılırken bununla övünmeleri bence komik.


Yeni ve bu nesilden konsolların boyutlarını karşılaştıran bir resim

.

Ayrıca iki konsolun da depolamaları arttırılabilecek. Xbox bunun için özel yapım SSD kartuşları kullanırken PS5 direkt olarak normal NVMe SSD'ler kullanacak. Bunun iyi yanı tabii ki daha fazla seçeneğe sahip olmamız ve daha ucuza bulabilme ihtimalinin olması ama kendi yaptıkları SSD'den düşük performans veren bir SSD takarsak (Çünkü denk olanları aşırı pahalı) ne olur bilemiyoruz.


Farklı PS5 versiyonları. Tek farkları sağdakinde disk sürücüsü olmaması
Diskli versiyon 500 dolar iken Disksiz olan 400 dolar olacak


Bir başka konu ise geriye dönük uyumluluk ve geliştirilmiş oyunlar. PS5’in çoğu PS4 oyununu oynatacağı açıklandı, başta 100 demişlerdi ancak şu an çok daha fazla olduğu söyleniyor. Bütün PS4 oyunları olmasa da büyük bir kısmı oynanabilecekmiş. Xbox SX’te ise eksiksiz olarak Xbox One’da oynanabilen her oyun oynanabilecek. Buna sadece Xbox One oyunları değil, geriye dönük uyumluluğun bir parçası olan Xbox ve Xbox 360 oyunları da dahil. Üstelik Xbox SX, oyunun desteği olmasa bile yapay bir HDR desteği ekleyip oyunda renklerin daha iyi görünmesini sağlayacak. 

Ayrıca iki konsolda da bu neslin oyunlarının gelişmiş örneklerini göreceğiz. Cyberpunk 2077, Assassin’s Creed Valhalla gibi oyunlar yeni nesil konsollarda daha yüksek grafik ve daha yüksek FPS seviyeleri ile oynanabilecekler. Bunları paralı yapmak ya da bedava yükseltme sağlamak geliştiricilere kalmış bir şey ama Xbox kendi oyunlarını bedava yükselteceğini söylerken Sony’nin Spider-Man’in PS5 Remastered versiyonu için para istemesi bize Xbox’ın bu konuda daha iyi olacağını gösteriyor. Ayrıca Xbox One kolları SX ile de çalışabilecek ancak Dualshock 4 kollar PS5 oyunlarında çalışmayacaklar. Bunun sebebi PS5 ile gelecek olan kol DualSense’in haptik geri bildirime sahip olması olabilir ama yine de bu oyunların oynanmasını engelleyecek bir şey değil. Switch Joy-Con’larında da benzer bir teknoloji kullanılıyor ama Switch bu özelliğe sahip olmayan kollarla da oyun oynatabiliyor.


Xbox Series X ve Series S
Series S hem disk sürücüsüne sahip değil hem de daha güçsüz bir konsol
Series X 500 dolar ve Series S 300 dolar olacak


Gamepad demişken yeni Xbox gamepadi eskisi ile aşağı yukarı aynı şeyleri vaat ediyor ama PS bu konuda yenilikler eklemiş. Haptik geri bildirim denilen şey Joy-Con’ların HD Rumble özelliği ile yakın bir deneyim sunacaktır bence ama çıkıp oynamadan bunu bilemeyiz. Bu yenilikleri ne kadar kullanacaklarına göre bunların gerekliliği tartışılabilir ama var olmaları güzel tabii. Ayrıca Xbox kolları hala pil ile çalışıyor. Xbox alacaksanız en az 2 tane şarjlı pil almanızı tavsiye ederim. Sürekli yeni pil almak bir yerden sonra işkence olacaktır çünkü.


Yeni Xbox kolu ve Playstation 5 DualSense'i

Özel oyunlardan bahsetmezsek olmaz. PS4 geçen neslin en iyi oyunlarına ev sahipliği yapmış bir konsol ve PS5 de bu konuda oldukça avantajlı. God Of War gibi harika markaları elinde bulunduruyor ve bu oyunları Xbox’ta oynayamayacağımız için bunları oynamak istiyorsak tek seçeneğimiz PS5 oluyor. Xbox da bu konuda bazı güzel hamlelerde bulundu. Bir çok firmanın yanında Bethesda gibi önemli ve dev bir firmayı da satın aldı. Bu zamana kadar multiplayer üzerine yoğunlaşan Xbox özel oyunları bu nesilde singleplayer deneyimlere doğru kayabilir. 

Burada bir açıklama da yapayım. Xbox özel oyunları PC’ye de gelecek çünkü Windows zaten Microsoft’a ait bir platform ve Xbox’da Microsoft’un konsolu. Bu yüzden çıkıp PC’de oynarım muhabbeti yapacaksanız gidip PC’de oynayın. Bu çok anlamsız bir söz, siz PC’de oynayınca da Microsoft para kazanıyor Xbox'ta oynayınca da. Değişen bir şey yok. Biz burada konsolları karşılaştırıyoruz ve bir oyun Xbox’ta oynanabilirken PS’te oynanamıyorsa bu onu özel oyun yapar. Evet PS5 bu konuda her türlü önde ama Xbox’ın özel oyunu yok gibi düşünülmesi saçma.

Kısaca, çok paranız varsa kendi önceliklerinizi belirleyip burada yazdıklarıma göre hangi konsol daha çok ilginizi çekiyorsa onu alabilirsiniz. Eğer çok paranız yoksa ve yeni nesil oyunları oynamak istiyorsanız üzülerek söylüyorum ki tek seçeneğiniz Xbox Series S olacaktır.


TF: Teraflop ya da tera floating point operations per second deyiminin kısaltılmışıdır. işlemcinin saniyede 1 trilyon kayan nokta işlemi hesaplama yeteneğini ifade eder. Kabaca, grafik kartlarını kıyaslamakta yararlanabileceğimiz bir işlem gücü birimidir.
FPS: Frames Per Second ya da Saniyedeki Kare Sayısı demektir. Oyunlarda ya da videolarda bir saniye içinde kaç tane fotoğrafın ekrandan geçeceğini gösterir. FPS ne kadar yüksek olursa, görüntü de o kadar akıcı olur.
SSD: Solid State Drive yani Katı Hal Sürücüsü anlamına gelir. Ülkemizde harddisk adı ile bilinen HDD'lerden çok daha yüksek veri depolama hızlarına ulaşabilen ama çok daha pahalı olan bir çeşit depolama birimidir.
Gamepass: Aylık para ödeyerek içindeki oyunlara erişim sağladığınız bir sanal kütüphane

Yorum Gönder

3 Yorumlar

Emoji
(y)
:)
:(
hihi
:-)
:D
=D
:-d
;(
;-(
@-)
:P
:o
:>)
(o)
:p
(p)
:-s
(m)
8-)
:-t
:-b
b-(
:-#
=p~
x-)
(k)